Elke elektrische installatie in België moet beschikken over een geldig keuringsverslag volgens de normen van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI).
Héél veel mensen horen het nu donderen in Keulen en zijn hier niet vanop de hoogte. Op zich niet onlogisch, want je laat niet elke dag een elektriciteitskeuring uitvoeren. Een keuringsverslag is namelijk 25 jaar geldig en dient dan pas opnieuw gekeurd te worden. Tenzij en hier staan nog minder mensen bij stil, een herkeuring is ook verplicht bij elke:
- wijziging
- verzwaring
- of uitbreiding.
Een elektriciteitskeuring kent 2 fases:
- Een administratieve controle: de controleur kijkt alle elektrische schema’s en de situatieschets na.
- Een visuele controle: de controleur kijkt na of de elektrische schema’s die je hem gaf overeenkomen met de realiteit.
Daarbij let hij ook op de volgende aspecten:
- Hangt de kast minstens 1,5 meter boven de grond én binnen handbereik?
- Bestaat de kast uit onbrandbaar materiaal?
- Beschikt de kast over de juiste smeltveiligheden of automatische schakelaars?
- Is de elektrische installatie is op de juiste manier geaard?
- Is er aan het begin van de installatie minstens één differentieelschakelaar om elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling tegen te gaan?
Daarna loopt de keurder je woning door om alle stopcontacten, lichtschakelaars en lichtpunten na te kijken. Zijn er defecten? Is al het materiaal nog intact? Doen er zich gevaarlijke situaties voor? Bezitten alle stopcontacten voor geaarde toestellen een aardingspen? Is die pen verbonden met de beveiligingsgeleider? Dan test de controleur de differentieelschakelaars en volgt een controle door metingen.
Vochtige ruimtes, zoals je badkamer, vormen een groter risico op elektrocutie en brand. De keurder controleert deze ruimtes dan ook extra grondig. Zijn je schakelaars en stopcontacten veilig geïnstalleerd? En is er voldoende afstand van het bad of de douche voorzien?
Als de controleur een gevaarlijke situatie detecteert, krijg je een negatief keuringsattest, moet de installatie in orde worden gebracht en dien je te laten herkeuren.
Hoe bereid je je voor op een elektriciteitskeuring?
Om de elektriciteitskeuring vlot te laten verlopen, kan je in 2 bovenvermelde fases een aantal zaken voorbereiden.
- Voor de administratieve controle kan je best volgende documenten klaar leggen voor de keurder:
- EAN-code van de meter. Je vindt ze op de energiefactuur
- Het eendraadschema in drie exemplaren
- Het situatieschema eveneens in drie exemplaren
- Eventueel eerdere controleverslagen
- Voor de visuele controle soepel te laten verlopen, zorg je ervoor dat de volgende zaken in orde zijn vóór de controleur langskomt:
- Zorg voor een veilige toegankelijkheid van alle ruimtes in de woning. Inclusief kelders en de ruimte waar de elektrische installatie zich bevind.
- Maak de elektrische installatie goed toegankelijk. Zorg dat de controleur makkelijk en veilig bij de elektrische borden kan. Ook de aardklem moet bereikbaar zijn.
- Zorg dat zoveel mogelijk stopcontacten bereikbaar/zichtbaar zijn.
- Schakel computers en gevoelige apparaten uit. Tijdens de controlewerkzaamheden zal de spanning tijdelijk onderbroken worden. De expert zal aangeven wanneer de stroom onderbroken gaat worden.
Hoeveel kost een elektriciteitskeuring?
Voor een gemiddelde keuring kan je best +/- €150,- rekenen, op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Is een elektrische keuring verplicht bij verkoop van mijn eigendom?
Bij de verkoop van jouw eigendom dien je aan de kopers een elektriciteitskeuring, al dan niet positief, uiterlijk bij de akte te overhandigen.
- Wij adviseren om bij de start van de verkoop de elektriciteitskeuring al direct voor handen te hebben!
Is een elektrische keuring verplicht bij verhuur van mijn eigendom?
Ondanks dat een gekeurde elektriciteitsinstallatie één van de minimale kwaliteitsvereisten is waaraan een eigendom dient te voldoen bij verhuring, is het niet verplicht om bij verhuur een elektrische keuring voor te leggen. Er wordt immers verwacht dat elke eigenaar-verhuurder als “goede huisvader” er voor zorgt dat zijn pand beschikt over een voldoende uitgebreide en veilige elektrische installatie.
- Hang een kopie van de elektriciteitskeuring in de elektriciteitskast en zorg dat deze wordt opgenomen in de ingaande plaatsbeschrijving. Via de keuring in/en de plaatsbeschrijving heb je ten alle tijden het bewijs dat je een veilige woning in huur hebt gegeven aan de huurder.
Vragen? Op zoek naar een elektriciteitskeurder? Contacteer op ons 03 259 04 04, met veel plezier brengen wij jou in contact met onze partner!