Zodra wij een opbrengsteigendom te koop publiceren en kandidaat-koper ons contacteren is de eerste vraag steeds: “Is dit eigendom vergund?”
Je zou denken dat in ons lieftallig Belgïe het antwoord volmondig “Ja!” zou zijn. Niets is minder waar! Het antwoord is spijtig genoeg voor vele eigendommen (in Antwerpen) niet zo zwart/wit.
Hoe komt dit?
Op 22 april 1962 is het allemaal veranderd. Sinds die dag is de Stedenbouwwet in werking. Sinds die dag dien je een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen voor o.a. het oprichten van constructies, alsook b.v. het wijzigen van het aantal wooneenheden. Dit laatste is hetgeen wat gebeurt als je bijvoorbeeld een huis gaat opsplitsen in appartementen.
Kan je bewijzen aan de hand van de wettelijk toegelaten bewijsmiddelen dat jou eigendom gebouwd werd of het huidig aantal wooneenheden had vóór 22 april 1962, wordt jouw eigendom te allen tijde geacht te zijn vergund.
Het spreekt voor zich dat bij de verkoop van een eigendom een vergunde situatie een serieuze meerwaarde heeft t.o.v. een niet vergunde situatie. Dat neemt niet weg dat er ook opbrengsteigendommen worden verkocht waar de regularisatie nog niet werd uitgevoerd. Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk wettelijk toegelaten bewijsmiddelen te verzamelen waarmee duidelijk kan gemaakt worden aan de kandidaat-kopers dat jouw eigendom valt onder het regime van “Geacht vergund”.
Waarom is dit nu zo belangrijk? Is jouw eigendom niet vergund voor de huidige situatie, alsook kan je de wettelijk toegelaten bewijsmiddelen niet aanleveren, heeft dit een minwaarde. Enerzijds omdat dit risico’s heeft, mocht b.v. Stad Antwerpen hierachter komen. Anderzijds, is er ook de mogelijkheid om nu dan de nodige omgevingsvergunning (stedenbouwkundige vergunning) aan te vragen. Weliswaar is dit dan onder huidige wetgeving. Het is vanzelfsprekend dat huidige wetgeving strikter is dan die van vóór 22 april 1962 en bijgevolg ook duurder. Concreet, dit zal teruggebracht worden naar de aankoopprijs voor het desbetreffende pand.
Ook het verhaal “Geacht vergund” op zichzelf is weer niet geheel zwart/wit. Ook hier zijn er weer andere mogelijkheden. B.v. het vermoeden van vergunning voor constructies die opgericht werden tussen de inwerkingtreding van de Stedenbouwwet (22 april 1962) en de definitieve vaststelling van het gewestplan. Voor Antwerpen wordt er gekeken naar het “koninklijk besluit van 3 oktober 1979 houdende vaststelling van het gewestplan Antwerpen”. Het spreekt voor zich dat het ene eigendom al een grotere uitdaging is dan het andere. Daarom kunnen wij enkel maar adviseren jezelf te omringen met de juiste mensen, die thuis zijn in deze materie.
Een eerste stap kan zijn ons even te contacteren voor meer informatie. Heb je b.v. een opbrengsteigendom dat je verhuurd en waar je graag de vergunde situatie van wil kennen? We helpen jou graag verder! Abricasa staat voor een persoonlijke én actieve dienstverlening van A tot Z. Leer ons kennen, bel 03 259 04 04.
Bron:
- https://www.wonenvlaanderen.be/
- https://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/GWP_02000_222_00014_00013/GWP_02000_222_00014_00013_0080HOOFDSTUKIBijzon_sv.html
De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.