De kogel is door de kerk: je wenst een eigendom aan te kopen en je kan niet wachten om te starten aan jouw zoektocht.
!!! STOP !!!
Het kopen van een eigendom kost nu eenmaal geld en dus kan je maar beter eerst duidelijkheid krijgen over het financieel plaatje.
Hoeveel eigen kapitaal heb ik? Hoeveel heb ik gespaard? Hoeveel is mijn maandelijks inkomen? Krijg ik financiële ondersteuning van mijn (groot)ouders? Als je hier zicht op hebt, kan de stap naar de bank of een hypotheekmakelaar gezet worden.
2 factoren bepalen hoeveel je kan lenen
1. Wat mag ik van de bank afbetalen?
Elke bank heeft eigen kredietregels over wat verantwoord is voor de woonlening dat ze verleent, dus stemt het niet automatisch overeen met wat jij wil lenen. De regels gaan uit van de ‘gemiddelde consument’, maar iedereen is natuurlijk anders. Dit betekent dat bij wanneer je een lening zal aangaan, cijfers over het inkomen, gezinssamenstelling en uitgaven een rol spelen. Uiteraard is de stabiliteit van je inkomsten veruit de belangrijkste factor om een lening te krijgen.
Wat voor de bank wordt aanzien als verantwoorde leenlasten, wordt weergegeven in percentages. Je eigen lasten tegenover je netto-inkomen kan bijvoorbeeld 30%, 40% of 50% zijn. Er wordt door de bank volgens de gezinssituatie een minimum overschot om van te leven gereserveerd. Heb je al betalingen voor bijvoorbeeld auto- of andere leningen lopen? Dan worden die afgetrokken van je beschikbare bedrag.
Neem zeker ook eens contact met een kredietmakelaar!
Ken je er geen? Geen nood! Contacteer Christine van Hypotheekvoordeel op 0486.71.29.73
Meer info? http://www.hypotheekvoordeel.be/home/
2. Hoeveel wil ik afbetalen?
Pas als je een goed overzicht hebt over je inkomsten en uitgaven, kan je inschatten welke woonlasten passen bij het leven dat jij wil leiden. Zo voel je jezelf financieel vrijer en hou je controle over je geld en dus over je leven. Je kan daarbij vertrekken vanuit de huidige woonlasten die je hebt, wanneer je bijvoorbeeld huur aan het betalen bent.
Je kan daarnaast ook best rekening houden met de kosten die je straks zal hebben als huiseigenaar. Vallen de energiekosten voor je nieuwe woning hoger uit? Zijn er onderhouds- en herstellingskosten die je als eigenaar zal moeten betalen? Het zijn allemaal punten om in acht te nemen. Vergeet daarnaast ook niet de jaarlijkse onroerende voorheffing die je moet betalen. Trek al je geschatte uitgaven én het bedrag dat je maandelijks nog wil sparen af van je netto-inkomsten en je hebt een concreet idee van het bedrag dat je maandelijks wilt uitgeven aan je hypothecaire lening.
Bron: https://www.zimmo.be/blog/2016/05/12/3-factoren-bepalen-hoeveel-je-kan-lenen/