Heb je jouw droomhuis gevonden, wil je dit wellicht niet mislopen en doe je dus best zo snel mogelijk een bod.
Breng pas een bod uit als je 100% zeker bent! Een bod is namelijk bindend! Eens aanvaard door de verkoper, ben je gehouden tot de aankoop! Wees dus goed geïnformeerd en vraag naar het EPC, elektriciteitskeuring, bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen, etc. voor je jouw bod uitbrengt!
Een bod doe je ook best schriftelijk, dit brengt zekerheid langs beide kanten: zowel voor de verkoper als voor jou!
In de praktijk zal een vastgoedmakelaar of verkoper ook vaak geen genoegen nemen met een mondeling bod, ook om discussies te vermijden.
Er zijn een aantal topics die je zeer duidelijk moeten formuleren:
Gegevens van de koper
Noteer jouw gegevens als de koper zeer duidelijk, alsook jouw contactgegevens.
Adresgegevens van het onroerend goed
Noteer de adresgegevens voluit, zowel straatnaam – huisnummer (– brievenbus) – postcode – gemeente
Indien mogelijk, noteer je ook best de kadastrale gegevens van het eigendom.
Deze kan je terug vinden op de kadastrale legger of de attest van de onroerende voorheffing welk de verkoper of vastgoedkantoor jou voorlegt mbt de onroerende voorheffing.
Dé prijs
Niet onbelangrijk uiteraard, de prijs ??
Noteer de prijs zowel in cijfers als voluit in letters. Lees dit zeker 2 x na!
Geldigheidsduur van het bod
Wanneer een huis te koop staat, ben je vaak niet de enige geïnteresseerde. Een verkoper durft daarom niet altijd in te gaan op een bod, door de angst dat iemand anders misschien meer geeft.
Daarom is het belangrijk op een uiterlijke datum te noteren tot wanneer jouw bod geldig is. Noteer je dit niet, is het immers voor onbepaalde duur van toepassing.
Vermeld duidelijk: “bod geldig tot xx/xx/xx”
Opschortende voorwaarde
Een opschortende voorwaarde betekent dat de kandidaat-koper en de verkoper hun akkoord voor een verbintenis pas geven wanneer aan bepaalde voorwaarde voldaan is. Dat akkoord kan zowel afhangen van toekomstige of onzekere gebeurtenissen – bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening – als van gebeurtenissen die al plaatsvonden maar onbekend zijn aan beide partijen – bijvoorbeeld de stedenbouwkundige vergunning van een aanbouw of de verontreiniging van de bodem bij het ontbreken van een bodemattest.
Zijn er bepaalde documenten niet voorhanden, zoals bv. het bodemattest, het EPC, etc. noteer dit dan zeker als een opschortende voorwaarde. Als er bepaalde van die zaken niet in orde komen, komt ook de verkoopovereenkomst niet tot stand.
?? Weet je niet hoe dit te formuleren? Vraag aan de vastgoedmakelaar of jouw notaris of zij een voorbeeldtekst hebben.
Neem zoveel mogelijk details op in jouw bod die voor jou essentieel zijn
Heb je afgesproken met de verkoper dat bv. de gordijnen blijven hangen? Noteer ook roerende goederen op jouw bod.
Correcte afspraken, maken de beste vrienden!
Voorschot
Bepaal in het bod de modaliteiten voor het betalen van het voorschot, voornamelijk hoeveel je betaald, aan wie en wanneer.
Gangbaar is een voorschot van 10% dat gestort wordt op een geblokkeerde rekening bij jouw notaris of een vastgoedmakelaar voor de ondertekening of binnen de 5 dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst.
?? Betaal bij het uitbrengen van een bod geen voorschot, ook niet onderhands!
Gegevens van de notaris
Vermeld de gegevens van de notaris die voor jou zal optreden. Voorzie ook de mogelijkheid dat de verkoper de gegevens van zijn/haar notaris kan noteren.
?? Vraag aan jouw notaris of ze een modeldocument hebben dat je kan gebruiken. Koop je via een vastgoedkantoor en werken zij met een eigen formulier, kan je het altijd even laten nakijken door jouw notaris.
?? Vul alles in, in drukletters zodat alles zeker en vast duidelijk is voor alle partijen en discussies vermeden kunnen worden!
?? Lees alles dubbel na, laat eventueel ook nog even nalezen door jouw notaris
De bal ligt nu in het kamp van de verkoper, zij kiezen ervoor om ofwel te scoren en te verkopen of niet.
Indien de verkoper het bod weigert en een tegenbod uitbrengt, dan vervalt het oorspronkelijke bod en ligt de beslissing bij de kandidaat-koper. De verkoper is dan gebonden aan het voorgestelde tegenbod.
Gaat de verkoper akkoord met jouw bod? Laat hem/haar het document dan tegentekenen met duidelijke vermelding van naam en dag.
Jouw bod is als een cheque voor hun: bij het plaatsen van hun handtekening spelen ze op zekerheid voor het innen van de cheque.
Bezorg dit document met bijhorende documenten zo snel als mogelijk aan jouw notaris. Jouw notaris gaat dan de verkoopovereenkomst/compromis opmaken. Hoe sneller hij alle documenten heeft en iedereen meewerkt, hoe sneller de compromis kan getekend worden. Je moet rekenen op +/- 7 dagen.
Werk je met een vastgoedmakelaar? Dan nemen zij al dit werk uit jouw handen en ben je in veilige handen!
?? Bezorg in tussentijd het aanvaarde bod ook al aan jouw bank. Zij kunnen het dossier al opstarten, de getekende compromis is dan enkel nog een formaliteit voor het afronden en volledig goedkeuren van jouw hypotheeklening.
?? Doe enkel een bod als je TIP 1 hebt gezien ???? https://www.youtube.com/watch?v=9lt3gHyOW54
Vragen? Bel ons op 03 259 04 04
Abricasa staat voor een persoonlijke én actieve dienstverlening van A tot Z! Leer ons kennen!
De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.