Een woning verhuren? Dan moet je voldoen aan een aantal minimale kwaliteitseisen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. We noemen dit de woningkwaliteitsnormen. Deze kwaliteits- en veiligheidsnormen liggen vast in de Vlaamse Wooncode. Voldoet de woning niet aan de normen, dan mag ze niet verhuurd worden. Wonen Vlaanderen en de gemeenten voeren hier controles voor uit.
Wat zijn de minimale kwaliteitseisen
Naast de aanwezigheid van verwarming, sanitair warm water, keuken, badkamer met bad of douche en gootsteen moet een woning nog aan normen voldoen:
Stabiliteit
- Een stevig dak zonder doorbuigingen
- Geen scheuren in de muren
- Gelijkliggende en ononderbroken vloeren, zonder barstenv
Veilige installaties
- Trappen zonder obstructies
- Stevige en hoge borstwering (balustrade) bij lage ramen op verdiepingen
- Vrije toegankelijkheid
- Veiligheid van de gas-, elektriciteits- en verwarmingsinstallatie
Een gezonde woning
- Verluchting en verlichting (natuurlijk daglicht)
- Drinkbaar water
- Geen vochtproblemen
Een minimaal energiezuinige woning
- Geïsoleerd, met verplichte dakisolatie met een minimumnorm van 0,75m² K/W
- Dubbel glas, verplicht vanaf 2020. Het ontbreken van dubbele beglazing zal geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit en kan vanaf 2023 leiden tot de ongeschiktverklaring van de woning.
- Verplicht energieprestatiecertificaat zonder verplicht na te streven score.
Rookmelders
Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.
Al gehoord van een conformiteitsattest?
Een conformiteitsattest bewijst dat uw huurwoning voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitseisen van de Vlaamse Wooncode. Een conformiteitsattest is op heden nog niet verplicht, tenzij uw huurwoning ongeschikt- en/of onbewoonbaar werd verklaard en tenzij de desbetreffende gemeente het via een gemeentelijk reglement verplicht maakt.
Kostenplaatje
Je kan het conformiteitsattest aanvragen bij de Stad Antwerpen, dit is volledig gratis.
Je kan het conformiteitsattest ook laten opmaken door een professionele partner, zoals bij BTV. Zij maken voor u een offerte afhankelijk van het type eigendom.
Geldigheid
Een conformiteitsattest blijft in principe 10 jaar geldig.
Evenwel kan de Vlaamse regering of jouw gemeente – via een gemeentelijk reglement – een kortere termijn bepalen en zal het conformiteitsattest van rechtswege vervallen vanaf het ogenblik dat:
- De woning ongeschikt en/of onbewoonbaar wordt verklaard (via Vlaamse Wooncode of Nieuwe Gemeentewet)
- De wooninspecteur voor de woning een proces-verbaal opstelt
- Aan de woning uitvoerige werken worden uitgevoerd
- https://www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteit/welke-zijn-de-woningkwaliteitsnormen
- https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5051a39d8a6ec798b4579/conformiteitsattest-voor-huurwoningen
- Bel ons op 03 259 04 04
Tot slot
Wanneer een woning aan alle kwaliteitsnormen voldoet, vormt het geen probleem om een huurder tevreden te houden. Een goede huisbaas met een degelijke woning leidt tot een goede huisvader. Dat zou toch alleszins zo horen.
Meer info?
De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.