Om je droomhuis of - appartement te kunnen financieren, is de kans groot dat je geld zal moeten lenen. Maar waar kan je eigenlijk terecht voor zo’n hypothecaire lening? Onze gastschrijver TopCompare, een vergelijkingsplatform voor financiële producten, legt uit waar je een woonkrediet voor jouw project kan aanvragen.
Banken
Wil je geld lenen om je woning te financieren? Dan kan je een hypothecaire lening aanvragen bij een bank. Als je geld wil lenen bij een bank dan moet je eerst en vooral voldoen aan het profiel van de bank. Wijk je af van het vooropgestelde profiel? Dan bestaat de kans dat ze jouw hypotheekaanvraag zullen weigeren. Als je wel voldoet aan de acceptatiecriteria, dan kan de bank jou een hypotheekvoorstel met bijhorende leningsvoorwaarden doen. Je kan waarschijnlijk wel nog wat onderhandelen, maar uiteindelijk moet je beslissen of je dat ene voorstel accepteert of weigert. Als je de hypothecaire lening afsluit, neemt de bank een hypotheek op je woning om er zeker van te zijn dat je het geleende bedrag zal terugbetalen.
Als je op zoek bent naar hypothecaire lening, denk je waarschijnlijk eerst aan je eigen bank. Je hebt er al een zichtrekening en een spaarrekening geopend, dus waarom zou je er ook niet aankloppen voor je woonkrediet? Kiezen voor je huidige bank kan inderdaad een goed idee zijn, maar het is nog beter om de verschillende banken en hun rentevoeten te vergelijken. Alleen door te vergelijken, kan je te weten komen bij welke bank je de goedkoopste lening kan afsluiten. En dat is niet altijd bij je eigen bank.
Kredietmakelaars
Niet alleen banken, maar ook kredietmakelaars kunnen jou helpen met het vinden van een hypothecaire lening. Een kredietmakelaar is onafhankelijk en werkt als bemiddelaar tussen verschillende financiële instellingen. Hij kan jouw hypotheekaanvraag dus aan verschillende partners voorleggen waardoor je verschillende mogelijkheden hebt om uit te kiezen. Als je bijvoorbeeld niet voldoet aan de leningsvoorwaarden van de ene bank, dan is de kans groot dat je wel nog voldoet aan de eisen van een andere bank. Een makelaar kijkt daarbij ook verder dan de grootbanken, naar de iets minder bekende en kleinere kredietverstrekkers.
Zo’n kredietmakelaar helpt jou trouwens volledig gratis met het vinden van een woonlening die het beste aan jouw persoonlijke en financiële situatie beantwoord. Vooral als je een complexe financiële situatie hebt, maak je meer kans om een lening te vinden via een kredietmakelaar.
Sociale huisvestingsmaatschappijen
Mensen met een beperkter inkomen kunnen een sociale lening aanvragen om geld te lenen voor hun woning. Zo’n lening kan je aanvragen bij sociale huisvestingsmaatschappijen.
In Vlaanderen kan je een Vlaamse woonlening krijgen voor de aankoop, het behoud of de renovatie van een huis of appartement. Je kan deze aanvragen bij het Vlaams Woningfonds of via een sociale huisvestingsmaatschappij in je buurt. In Brussel kan je aankloppen bij het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië bij Fonds du Logement des Familles Nombreuses de Wallonie (FLFNW) en Société Wallonne du Crédit Social (SWCS).
Verzekeringsmaatschappijen
Hoewel het niet vaak voorkomt, kan je ook bij sommige verzekeringsmaatschappijen terecht voor je woonkrediet. Naast bijvoorbeeld voor een schuldsaldoverzekering of een brandverzekering, kan je bij sommige verzekeraars dus ook lenen voor je woonproject.