Ook deze maand zijn er veranderingen op til in de vastgoedwereld. Lig je in de clinch met je buren door een boom die over de perceelgrens hangt? Heb je een prangende vraag over bouwen of renoveren? En weet jij wat een noodkoopwoning is? Met dit artikel ben je weer helemaal mee.
1. Batibouw in een nieuw jasje
Yes! De grootste bouwbeurs van België opent zijn deuren weer op 29 februari. Batibouw heeft dit jaar slimme vernieuwingen in petto voor zijn bezoekers. Zo staan gerelateerde sectoren nu bij elkaar in zones, zodat je meteen vindt wat je zoekt.
Geen tijd in het weekend? Spring even binnen na de werkuren, want de beurs blijft op weekdagen open tot 20u30. Voor een nog vlottere ervaring download je de app van FISA. Het interactieve plan wijst je de weg doorheen de beurs. Ook de nieuwste groene en digitale trends in wonen en bouwen spot je allemaal op Batibouw.
2. Nieuwe wet op goederenrecht
In maart publiceert het Staatsblad een nieuwe wet op het goederenrecht die op 1 september 2021 in werking treedt. Hoewel de uitvoering van de wet nog 18 maanden op zich laat wachten, kan je er wel al rekening mee houden in je akte.
De wet spreekt zich onder andere uit over mede-eigendom, vruchtgebruik, erfdienstbaarheid, perceelgrenzen, erfpacht, geërfd vastgoed en recht van opstal. Het gaat om een hervorming van de vastgoedregels om conflicten te vermijden. Zo kunnen buren- en familieruzies sneller worden uitgeklaard.
3. Renteloze lening voor energierenovatie van noodkoopwoningen
Personen met een laag inkomen kunnen vaak niet op de reguliere of sociale huizenmarkt terecht. Noodkoopwoningen zijn wel betaalbare koophuizen, maar blinken niet uit qua veiligheid of energiezuinigheid. Daarom biedt het OCMW nu een renteloze lening voor eigenaars van een noodkoopwoning die een energierenovatie willen uitvoeren.
De voorwaarden? Je mag maximaal 25.000 euro lenen en de renovatie moet dienen om de Vlaamse veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen te behalen.
4. Appartementsrecht: eenparigheid voor afbraak en volledige heropbouw
Een jaar lang – van 2019 tot 2020 – was het mogelijk om met viervijfdemeerderheid in de eigenaarsvereniging te beslissen om een appartementsgebouw te laten afbreken of herop te bouwen.
Daar komt nu weer verandering in: mede-eigenaars moeten unaniem beslissen over zo’n drastische wijziging. Dat heeft het Grondwettelijk Hof bepaald. Komen de eigenaars toch niet tot een eenstemmig besluit? Dan moet de vereniging naar de vrederechter stappen.
Bron: https://www.zimmo.be/blog/2020/02/29/dit-verandert-er-op-1-maart-2020/